Skip to main content

İbnülemin Mahmud Kemal İnal, ''Son Asır Türk Şairleri'' isimli çalışmasında “1856” (1204) tarihini verse de, şairin doğum tarihine ilişkin farklı bilgiler bulunmaktadır. Şair Nigâr, Macar asıllı olup Osmanlı İmparatorluğu’na sığınarak Müslümanlığı benimseyen Osman Paşa'nın kızıdır. Osman Paşa, kızının eğitimine önem vermiş, sosyal çevrede yer almasına olanak tanımıştır. Fuat Köprülü, “kızların tahsiline hiç önem verilmediği bir devirde, Nigâr hanımın böyle aydın bir aile içinde” yetişmesinin “tâlihin bir lutfu” (55) olduğunu dile getirir. Rûşen Eşref Günaydın ''Diyorlar Ki'' isimli kitabında, Şâir Nigâr’ı “Avrupalılaşmış Türk edebiyatının ilk tanınmış kadın şairi” (20) olarak tanımlar. Şair Nigâr, Ruşen Eşref ile yaptığı söyleşide “Hugo, Mussett, Lamartine” aynı zamanda “Fuzulî, Nedîm'i okuduğunu, bu sanatçıların kendi edebi anlayışının biçimlenmesinde etkisi olduğunu belirtir. “Lamartine ve Musset’den çeviriler yapa[n]” (Bekiroğlu, 275) Şair Nigâr’ın bu yönüyle Tanzimat edebiyatının Batı’dan aldığı etkilere birincil kaynaklardan ulaşmış olduğu görülür. Meral Altındal, ''Osmanlı’da Kadın'' isimli çalışmasında, Fuzulî ve Nedîm gibi Divan şairlerinin Şair Nigâr’ın şiirlerindeki etkisini de dikkate alarak, şairin “Divan edebiyatı ile Tanzimat edebiyatı arasında köprü”(138) kurduğuna işaret eder. Şair Nigâr’ın şiirlerini yayımlamaya başladığı süreç, kadınların, edebiyat alanında seslerinin yeni duyulmaya başladığı, kadın şair ve yazarların kendi isimleriyle edebiyat alanında varlık göstermekten çekindikleri bir dönemdir. Buna Şair Nigâr’ın şiirlerinde yaşadığı dönemin ve ait olduğu sosyal sınıfın, kendisinde yarattığı “kadınca” duyuş ve düşünüş yansımaktadır. 

 Turkish

References

 Kaynaklar:

  • Nihat Sami Banarlı, Türk Edebiyat Tarihi’nde “1862” (991), Nazan Bekiroğlu, Şâir Nigâr Hanım isimli kitabında “1856” tarihlerini vermektedir.
  • Akyüz, Kenan. Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri 1. İstanbul: İnkılap Kitabevi, 1999.
  • Banarlı, Nihat Sami. Türk Edebiyat Tarihi. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi, 2001. Bekiroğlu, Nazan. Şâir Nigâr Hanım. İstanbul: İletişim Yayınları, 1998.
  • Çakır, Serpil. Osmanlı Kadın Hareketi. İstanbul: Metis Yayınları, 1996.
  • Günaydın, Ruşen Eşref. Diyorlar Ki. Haz. Şemsettin Kutlu. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi, 1972.
  • İbnülemin Mahmud Kemal İnal, Son Asır Türk Şairleri. İstanbul: Dergah Yayınları, 1988.
  • İleri, Selim. Şair Nigâr Hanım'ın defterleri. Zaman, 26 Mart 2011.<http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1112904>.
  • Köprülü, Fuat. “Nigâr Hanım”. Tarih ve Edebiyat Mecmuası. İstanbul: Aralık 1980 Meriç, Kurtuluş. “Osmanlı şiirinin modernleşme sürecinde "kadın"ın doğuşu: Nigâr Hanım'ın şiirlerinde dişil söylem üretimi”. 

Category: Şair

Works:

  • Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara : Türk Edebiyatı Bölümü, İhsan Doğramacı Bilkent Üniv.2011.
  • Şair Nigâr. Aks-i Sedâ. İstanbul: Mürettibiye Matbaası, 1899.
  • Elhan-ı Vatan. İstanbul : [Karabet ve Kasbar Matbaası], 1888 [1304].
  • Hayatımın Hikâyesi. İstanbul: Ekin Basımevi, 1959.
Category
Şair