Skip to main content

İstanbul doğumlu. Notre Dame de Sion Lisesini bitirdikten sonra çeşitli yayınevlerinde danışmanlık ve Fransızcadan Türkçeye edebi eser çevirmenliği yaptı. Yapıtlarını Fransızcadan Türkçeye çevirdiği ünlü isimler arasında Simone de Beauvoir ve Paul Valery de vardır. 1986-1996 yılları arasında Şalom gazetesinin kültür servisinde editör olarak çalıştı. Nokta dergisinde, Yeni Yüzyıl ve Cumhuriyet gazetelerinde, Liberation, L'Arché,ve Tribune Juive adlı Fransız gazetelerinde yazılar yazdı.

Behmoaras'ın yayımlanmış altı kitabı erken dönem cumhuriyet tarihinin ve özellikle İstanbul'un öncü ve sıra dışı isimlerini edebiyat ve tarih, kurgu ve gerçek arası metinleriyle okuyuculara tanıtır. Behmoaras'ın anlatılarındaki bir diğer izlek de otobiyografi ve Yahudi kimliği. İlk kitabı bunu izleğin en açık örneğidir: Türkiye’de Aydınların Gözüyle Yahudiler (1992). İkinci kitabı Kimsin Sen Jak Samanon? (1997) ile Behmoaras benzer toplumsal kaygıları kişiselleştirerek irdeler. Yüzyıl başında bir cemaatin yaşam biçimini, sorunlarını, içinde bulunduğu ortamın bireyleriyle ilişkilerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında meydana gelen politik olayları büyükannesinin anıları aracılığıyla okuyucuya aktarır. Yüzyıl Sonu Tanıklıkları (1998), Behmoaras ın Akdenizlilik, Kimlik ve entelektüalizm üzerine Umberto Eco'dan Amin Maalouf, Jean Baudrillard ve Orhan Pamuk'a uzanan edebiyatçılar ve düşünürlerle gerçekleştirdiği söyleşileri içerir.

Behmoaras, yazarların "her biri yanıt verirken kendi dünyasına çektiği, aklına gelmemiş bir soruyu sormayı teşvik ettiği için" bu kitap Behmoaras'ın yazar portreleri sergisi niteliğini de taşır. Mazhar Osman-Kapalı Kutudaki Fırtına, (2001), kaynağını popüler söyleme yerleşmiş bir deyimden alır: "Bu adam tam Mazhar Osman'lık!" Yirmi yıl öncesine kadar sık sık duyulan bu söz, Mazhar Osman'ın Türkiye'de akıl hastalıkları tanı ve tedavisindeki kurucu rolüne dayanır. Oysa Mazhar Osman'ın vefat tarihi 1951'dir. Mazhar Osman ismi, nasıl ve niçin hikâyelere konu olmuş, deyimlere, fıkralara, hatta hakaretlere girmiştir? Halkın dilinde adeta Marko Paşa ya da Nasrettin Hoca gibi efsaneleşen Doktor Mazhar Osman Uzman kimdir? Osmanlı'dan Cumhuriyet yıllarına uzanan yaşamı boyunca neler yapmıştır? Behmoaras bu kitabında Mazhar Osman'ı hem Türk tıp adamı hem de etnik kimliğini ortaya çıkarmayan bir ladino, katı bir koca ve baba olarak da tanıtır. Bir Kimlik Arayışı Hikayesi (2005), Osmanlı İmparatorluğundan Türkiye cumhuriyeti'ne geçiş yıllarında yaşamış, Kemalizm ve Türçülük ideoloğu, ekonomist Moiz Kohen, nam-ı diğer Munis Tekinalp'ın, sonu hayal kırıklığıyla biten etnik kimlik arayışının öyüsüdür. Behmoaras yazısında Kohen Tekinalp aracılığıyla erken cumhuriyet döneminin bir panoramasını çizer ve Türkiye'de Musevi kimliğini sorgular.

Suat Derviş, Efsane Bir Kadın ve Dönemi (2008) romanları birçok yabancı dile çevrilip beğenilen yazar ve gazeteci Suat Derviş'i biraz bıraktığı eserlerle, biraz anılarla, daha çok arşivlerle, yaşadığı mekânlarla ve sözlü ya da yazılı tanıklıklarla anlatır. Metinde ortaya çıkan Suat Derviş, Behmoaras'ın kaynakları gibi, çok kimlikli: ünlü Fosforlu Cevriye'nin yaratıcısı, Nâzım Hikmet´in ilk aşkı, Türkiye Komünist Partisi Teşkilat Sekreteri Reşat Fuat Baraner´in eşi, kendi de parti içinde faal bir militan, Cumhuriyet'in ilk kadın gazetecilerinden, ama aynı zamanda güzel ve 'çapkın' bir kadın, Moda'lı bir İstanbul hanımı. Son kitabı Sevmenin Zamanı (2011) 1940’ların ilk yarısında, ikisi de İstanbul Tıp Fakültesinde öğrenci, biri Müslüman, diğeri Yahudi iki gencin, herkese ve her şeye inat filizlenen imkânsız aşkına, bağnazlık ve ırkçılığın yol açtığı yıkımlara ve her şeye rağmen mutluluğu “inşa etme” gayretlerine dair bir roman. 

 Turkish

Category: DiğerÖykü YazarıRoman yazarı

Works:

Yapıtları:

Roman:

  • Mazhar Osman-Kapalı Kutudaki Fırtına. İstanbul: Remzi, 2001.
  • Sevmenin Zamanı. İstanbul: Doğan Kitap, 2011.

Öykü: 

  • Bir Kimlik Arayışı Hikayesi. İstanbul: Remzi, 2005.

Söyleşi:

  • Türkiye’de Aydınların Gözüyle Yahudiler. İstanbul: Gözlem Yayıncılık, 1992.
  • Yüzyıl Sonu Tanıklıkları. İstanbul: Sel Yayıncılık, 1998.

Anı-Biyografi:

  • Kimsin Sen Jak Samanon? İstanbul: Sel Yayıncılık, 1997.
  • Suat Derviş, Efsane Bir Kadın ve Dönemi. İstanbul Remzi, 2008.
References

-

Category
Diğer