1971'de doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde sanat tarihi ile İspanyol Dili ve Edebiyatı, Cambridge Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Antika saatlerin tamiri üzerine ustalaştı. Bu alandaki çalışmalarına 1997’de Dolmabahçe Sarayı’nda başladı, halen Milli Saraylar Müdürlüğü bünyesinde sürdürmektedir. Kendisini antika saat ustası Recep Gürgen’in “kalfası” olarak tanımlayan Gürbüz, saat tamirciliğini “egoyla yapılmış bir şeyi tevazuyla diriltmek” olarak nitelendirerek saatçiliğin mistik bir yanı olduğunu, sabır ve dinginlik ile çok uzun saatler kendi başınıza kalmayı gerektirdiğini ve kendisine bu nedenlerle cazip geldiğini belirtiyor (Yasemin Bay ile yaptığı söyleşinin geniş versiyonu için bkz. http://mekaniksaat.wordpress.com).
Yazdıklarını hiçbir dergide yayımlamadı. İstanbul’da yaşıyor. Oruç Aruoba, Ne Yaştadır Ne Başta Akıl Yoktur oyununa yazdığı önsözde, yazarın ölüm ile yaşam, akıl ile saçmalık arasında kopan traji-komik kahkahayla “uçurum”a işaret ettiğini belirtiyor (Tanzimattan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi). Şule Gürbüz, anlatı türündeki Kambur adlı kitabını 1992’de, şiirlerini bir araya getirdiği Ağrıyınca Kar Yağıyor’u ve bir tiyatro oyunu olan Ne Yaştadır Ne Başta: Akıl Yoktur’u 1993’te yayımladı. Gürbüz’ün 2011’de yayımladığı ve ustası Recep Gürgen’e ithaf ettiği Zamanın Farkında ise çeşitli uzunluklarda beş öyküden oluşuyor.
Turkish
Kaynaklar:
- Tanzimattan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi. İstanbul: YKY, 2010. Yasemin Bay ile söyleşi.
- Milliyet Cumartesi (30 Ekim 2010). http://www.milliyet.com.tr/saat- aksirir-oksurur-sikayeti-hic-bitmez/cumartesi/haberdetay/30.10.2010/1307717/default.htm http://mekaniksaat.wordpress.com/category/sule-gurbuz/
Category: Diğer, Öykü Yazarı, Şair
Works:
Yapıtları:
Anlatı:
- Kambur, İstanbul: İletişim, 1992.
Şiir:
- Ağrıyınca Kar Yağıyor, İstanbul: Mitos, 1993.
Oyun:
- Ne Yaştadır Ne Başta Akıl Yoktur, İstanbul: Mitos Boyut, 1993.
Öykü:
- Zamanın Farkında. İstanbul: İletişim, 2011.
Sanat:
- Sanat Müzesi Kataloğu. Haz. Şule Gürbüz. Ed. Dennis DiClaudio. TBMM Milli Saraylar Yayınları. '
Hakkındaki yayınlar:
- Andaç, Feridun.
Yaklaşımlar:
- Selçuk Baran’ın Arjantin Tangoları adlı kitabı ile Şule Gürbüz’ün Kambur isimli Kitabı Üzerine” Hürriyet Gösteri 156 (Kasım 1993)
- Mehmet Aydın, Ne Yazıyor Bu Kadınlar. Ank: İlke Kitabevi, 1995. s. 316.
- Süreyya Evren, Genç Şairler ve Yazarlar Kitabı, İstanbul: Kabalcı, 1995. s. 164.