Skip to main content

İzmir’de doğan Şebnem Şenyener’in çocukluğu ve gençliği İstanbul’da geçti. 1979’da, Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduğu sırada Demokrat gazetesinde gazeteciliğe başlayan Şenyener, ilk yazılarını 1984’de Yeni Gündem dergisi için Paris’ten yazdı. 1980 darbesinden sonra Demokrat gazetesinin kapanmasının ardından Amerika’ya yerleşen yazar, 1986’da Columbia Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesini aldı ve önce Cumhuriyet’te, daha sonra Aktüel, Sabah, Milliyet Sanat, Varlık gibi gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Başta Cumhuriyet gazetesi olmak üzere çeşitli yayın organları için on sekiz yıl New York muhabirliği yapan yazar 1998’de gazeteciliği tümüyle bıraktı.

Şenyener’in ilk romanı ''Bir Türk Casusunun Mektupları'' 2001’de yayımlandı. Romanda değişik mektuplarla yirmi beş günlük bir süreç anlatılmaktadır. Anlatı, üç yüz yıl önce sırra kadem basan bir Türk casusunun yazdığı mektupların aniden ortaya çıkmasıyla başlar. New York’ta açık artırmaya sunulan mektuplar Türk hükümetince alınmak istenir. Amerikalı bir akademisyen de, mektupların bulunmasıyla çürüyen tezinin ve mahvolan akademik kariyerinin hıncını almak üzere bu mektupların peşine düşmüştür. Bütün bunların gerisinde ise, bir başka casus bulunmaktadır. Yazarın ikinci romanı 30 Şubat 2004’te yayımlanmıştır. Roman, Şubat ayında şehri etkisi altına alan bir gülme salgınını konu alır ve rüyasız bir kız çocugu, kumarbaz annesi ve bağımsızlığı sokakta bulan dilsiz bir baba üzerinden gelişir. Salgın önce güvercinleri, sonra da kentteki insanları etkisi altına alır. Salgından kurtulmanın tek yolu rüya makinalarıdır.

Şenyener’in üçüncü romanı ''Dansözün Ölümü'' 2006'da yayımlandı. Bu roman, kadın cinselliği üzerine cüretkâr bir polisiyedir. Gerçekçi Fransız ressam Gustave Courbet’nin, Osmanlı diplomatı Halil Bey için yaptığı “Dünyanın Kökeni” adlı erotik yapıtı, Brooklyn Müzesi’nde ilk kez sergilenecektir. Açılışı yedi tül dansı ile Mu yapar. Mu, aynı gece soyunma odasında, tablodaki modelin pozunda, bir resim çerçevesine yerleştirilmiş halde ölü bulunur.

Edebiyata tutkunluğuyla tanınan Dedektif Simontaut, şüphelilerden biyolog Hircan’ı, yazar Godolphin’i, menajer Şerif’i, plastik cerrahı Leroy’u, oyuncakçı Testo’yu ve arzunun isimsiz filozofu Homunculi’yi sorgular. Birbirleriyle çelişen ifadeler, yedi tül dansının perde perde açılan tülleri gibi, tutkunun, aşkın ve utancın sürekli değişen yüzünü aydınlatırken, Simontaut, edindiği ipuçlarıyla cinayeti çözer. Şenyener’in 2008’de yayımlanan dördüncü romanı ''Karakter Taciri''’nde edebiyat meraklısı zeki detektif Simontaut, yine iş başındadır. New York Emniyet Teşkilatı’nın “aşk detektifi” bu kez, Dünya Satranç Şampiyonu Şahzabel’i, süperbilgisayar Garip’le oynayacağı satranç maçında öldüreceğini açıklayan katil Mat’tan korumakla görevlendirilir. Şahzabel’in sevgilisi Konstes Caissa aşkını kurtarmak için harekete geçer. Süperbilgisayara karşı insanlığın onurunu savunmayı üstlenen Şahzabel, kimliğini büyük bir beceri ile polisten gizleyen seri katil Mat’ın cinayetleriyle ördüğü satranç tahtasındaki son hamlesidir. İnsanlık tarihini değiştiren bu maç, New York’u en uzun süre etki altına alan sise rastlar ve Garip’in atası, tarihin ilk satranç otomatı Türk’ün sergilenmesiyle başlar. Mücadele, kısa sürede katil Mat ile Detektif Simontaut arasında bir satranca dönüşür. 

 Turkish

Category: Roman yazarı

Works:

Yapıtları:

  •  Bir Türk Casusunun Mektupları, İletişim Yayınları 2001 (ilk baskı 2001, ikinci baskı 2005, üçüncü baskı 2008 )
  • 30 Şubat, Can Yayınları 2004 (ilk baskı 2004, ikinci baskı 2008)
  • Dansözün Ölümü, (Can Yayınları 2006) 4-Karakter Taciri, (Can Yayınları 2008)

Hakkında Yazılanlar:

  • Melek Derin “İstihbarat: Roman” Cumhuriyet Dergi, 17 Haziran 2001.
  • “Bir Türk Casusunun Mektupları” Virgül 83, Haziran 2001. www.sebnemsenyener.com
References

-

Category
Roman yazarı